25/6/07

Ζέστη, ιδρώτας και η -όχι και τόσο αγαπητή- κυρία Παγκόσμια Θέρμανση...

Πριν λίγο γύρισα από την εξέταση, αφού μεσολάβησε μία στάση για μια κρύα μπύρα, η οποία, δυστυχώς και προς απογοήτευσή μου, ήταν λίγο πιο ζεστή απ' όσο φανταζόμουν. Δε βαριέσαι, συμβαίνει... Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι η θερμοκρασία της μπύρας αλλά αυτή του περιβάλλοντος. Κοινώς, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΗ ΖΕΣΤΗ!

Αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω είναι να παρουσιάσω το πρόβλημα. Ακούμε συνεχώς για την θέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τόσο πολύ που δεν μας αγγίζει! Πλέον το αντιμετωπίζουμε ως ένα καθημερινό φυσικό φαινόμενο, εξίσου συνηθισμένο με το γαύγισμα ενός σκύλου για παράδειγμα. Η διαφορά ωστόσο με το προηγούμενο είναι ότι ο σκύλος όταν γαβγίζει δεν καταστρέφει της ευηαίσθητες ισορροπίες της ζωής στον πλανήτη!

Και τώρα, κυρίες και κύριοι, έφτασε η ώρα να σας παρουσιάσω την Παγκόσμια Θέρμανση! Η παρουσία της γνωστής κυρίας στον πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου όρου της θερμοκρασίας του. Δυστυχώς, σε αναντιστοιχία με μία ανάλογη περίπτωση ανάμεσα σε ανθρώπους, ΔΕΝ είναι επειδή την γουστάρει. Η επιπτώσεις της κυρίας είναι αποτέλεσμα ενός άλλου φαινομένου, αυτό του θερμοκηπίου. Αυτό το φαινόμενο υπάρχει φυσικά στην Γη και είναι ο λόγος που υπάρχουμε! Ένα στρώμα αερίων που περιβάλλει την γη εγκλωβίζει μέρος της ακτινοβολίας έχοντας ως αποτέλεσμα την θέρμανση του πλανήτη κάνοντας την ζωή δυνατή.

Το πρόβλημα συμβαίνει όταν η αναλογία αυτών των αερίων στην ατμόσφαιρα μεταβάλλεται. Δηλαδή αέρια από διάφορες καύσεις καταλήγουν στην ατμόσφαιρα αλλάζοντας το στρώμα αερίων με αποτέλεσμα να μένει περισσότερη θερμότητα στον πλανήτη απ'όσο χρειαζόμαστε! Καυσαέρια από μηχανοκίνητα οχήματα, βιομηχανείες και πυρκαγιές αλλά και αέρια που παράγονται από την χρήση προϊόντων όπως για παράδειγμα χρώματα ήλεκτρικές συσκευές επηρεάζουν την εύθραυστη αναλογία!

Τα αποτελέσματα φαίνονται παντού. Το κλίμα στην χώρα μας αλλάζει, τα καλοκαίρια γίνονται καυτά! Το πρόβλημα είναι ότι και εδώ προκύπτει ένας φαύλος κύκλος. Όσο περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα σπαταλάμε για να δροσιστούμε με ανεμιστήρες και κλιματιστικά, τόσο περισσότερα καύσιμα καίει η ΔΕΗ για να το παράγει και τόσο περισσότερα καυσαέρια στέλνει στην ατμόσφαιρα για να μας ζεστάνουν!

Δεν προτείνω να κάτσουμε να λιώσουμε από την ζέστη, αλλά να περιορίσουμε τα υπόλοιπα. Όπως να κινούμαστε λιγότερο με αυτοκίνητα ή ακόμα και να καταναλώνουμε λιγότερα προϊόντα οποιουδήποτε τύπου (και αυτά σε εργοστάσια που παράγουν καυσαέρια φτιάχνονται)! Ας ξεβολευτούμε λίγο για να αποφύγουμε χειρότερα ξεβολέματα!

Και κάποια σχετικά:
http://en.wikipedia.org/wiki/Global_warming
http://www.physics4u.gr/faq/greenhouse.html
http://globalwarming.net/
http://www.globalwarming.org/

0 Μπλαμπλαρισμοί: