26/6/07

Και άλλα γεναιόδωρα επιδόματα!

Είναι γεγονός! Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παροχή επιδόματος στης ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες! Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι θα τους παρέχει 1000 (ολόκληρα) ευρώ τον χρόνο. Αρκεί φυσικά το οικογενειακό εισόδημα να είναι κάτω από 5000 ευρώ... τον χρόνο!

Τώρα με απλά μαθηματικά ας δούμε τι σημαίνει αυτό. Λοιπόν... 5000 ευρώ τον χρόνο, ο χρόνος έχει 12 μήνες ή 365 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι 5000/12=416,17 ευρώ περίπου τον μήνα, ή 5000/365=13,7 περίπου ευρώ την ημέρα. Αρχικά, μου φαίνεται λίγο αντιφατικό το ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας αφού, αν υποθέσουμε ότι δουλεύει μόνο ένα άτομο της θα έπρεπε να έχει μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ, όσο και ο κατώτατος μισθός. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ΔΕΝ τηρούνται οι νόμοι του κράτους ή και ότι η ανεργεία έιναι πολύ ψηλότερα απ'όσο διαφημίζει. Τους ίδιους νόμους τους οποίους διάτρανα διαδηλώνει πως στηρίζει και ενισχύει! Τέλος πάντων...

Ζω μόνος και για να νοικιάσω ένα δυάρι (45 τετραγωνικών μέτρων) πληρώνω 360 ευρώ μηνιαία! Και μην φανταστείτε ότι είναι κάτι φοβερό το σπίτι, είναι απλώς μέτριο με ελλείψεις και μου φαίνεται μεσαίου προς μικρού μεγέθους. Υποθέτωντας ότι το δικό τους σπίτι κοστίζει 200 ευρώ τον μήνα, (η χαμηλότερη τιμή που έχω δει για διαμέρισμα στο οποίο μπορεί κάποιος οριακά να ζήσει), τους μένουν 216,17 ευρώ για να καλύψουν τις υπόλοιπες ανάγκες τους. Αν τώρα υποθέσουμε ότι πληρώνουν ένα ελάχιστο σύνολο στα 60 ευρώ για λοιπούς λογαριασμούς το δίμηνο (ηλεκτρικό, νερό και τηλέφωνο), ή 30 ευρώ τον μήνα, τους περισσεύουν 186,17 ευρώ ανά μήνα.

Ο επόμενος υπολογισμός θα είναι λίγο αυθαίρετος γιατί δεν έχω ακριβή συναίσθηση του κόστους διατροφής... Υποθέτω ότι μία μέσου μεγέθους οικογένεια με 4 ή 3 μέλη καταναλώνει τροφή κόστους 5 ευρώ την ημέρα(τουλάχιστον πάντα), δηλαδή 150 ευρώ τον μήνα. Μπορεί να τραφεί και φθηνότερα, δηλαδή με 0,36 ευρώ την ημέρα, καταναλώνοντας ΜΟΝΟ μακαρόνια. Αλλά παίζει σε ένα μήνα να είναι νεκροί( ε και; 1000 ευρώ τον μήνα λιγότερα για την κυβέρνηση).

Χονδρικά, στην τελική, μετά τα ξέφρενα φαγοπότια, τους περισσεύον και 36 ολόκληρα ευρουλάκια τον μήνα να τα κάνουν ότι αγαπάει η καρδιά τους! Μετά την γεναία επιδότηση, αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν άλλα 1000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 83,33 ευρώ ακόμα μηνιαία. Άρα σύνολο περίπου 100 ευρώ τον μήνα (πολύ στρογγυλό βγαίνει, λες να τα είχαν υπολογίσει;)... Δεν λέω ότι για τις οικογένειες αυτές δεν είναι πολλά λεφτά παραπάνω, αλλά και πάλι... Αυτό που χρειάζονται είναι δουλειές, όχι ελεημοσύνη!

Οπότε, περίσεψαν 100 ευρώ. Από αυτά πρέπει να αφαιρέσουμε κόστος για τα βασικά προϊόντα καθαρισμού, την ένδυση, οικιακό εξοπλισμό, έξοδα μετακίνησης πιθανώς, παιδικά είδη(μην ξεχνάμε επίσης ότι τα παιδιά χρειάζονται συνέχεια καινούρια ρούχα, λόγω ανάπτυξης) και πολλά άλλα. Πιστεύω ότι αν μπορούσα να υπολογίσω ακριβώς τα υπόλοιπα έξοδα αυτά θα ξεπερνούσαν κατά πολύ το πλεονάζον εκατοστάερο! Α, μην ξεχνάμε και τον πληθορισμό! Παραθέτω ένα απόσπασμα από άρθρο της Ελευθεροτυπίας:
Στην προχθεσινή έκθεση του υπουργείου Οικονομίας (δεν μιλάμε δηλαδή για κανένα αιρετικό κείμενο) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και στο κεφάλαιο περί πληθωρισμού γράφει για τη συμβολή των συντελεστών κόστους στη διαμόρφωση (μεταβολή) του επιπέδου των τιμών σε εκατοστιαίες μονάδες:

Του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ήταν 1,9 εκατοστιαίες μονάδες το 2004, 1 εκατοστιαία μονάδα το 2005 και 1,1 το 2006.

Του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος ανά μονάδα προϊόντος (περιλαμβάνει το αγροτικό εισόδημα, τα ενοίκια, τα ακαθάριστα κέρδη των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων και τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων) ήταν 0,9 το 2004, 1,6 το 2005 και 1,5 το 2006. Των καθαρών έμμεσων φόρων ήταν -0,2 το 2004, 0,2 το 2005 και 0 το 2006. Των τιμών των εισαγομένων (όπου περιλαμβάνονται κυρίως οι αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου) ήταν 0,2 το 2004, 0,6 το 2005 και 0,8 το 2006.

Οπως προκύπτει από τους αριθμούς αυτούς, ενώ η επιβάρυνση από το κόστος της εργασίας στις τιμές μειώνεται, αντίθετα η επιβάρυνση από το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα, δηλαδή από τα κέρδη, αυξάνεται.
Και όπως όλοι ξέρουμε στα επιδόματα δεν γίνονται αυξήσεις λόγω του πληθορισμού!

Άλλη μία καθαρά επικοινωνιακή κίνηση από την κυβέρνηση, η οποία με ζήλο, αυταπάρνηση και γεναιότητα συνεχίζει το έργο των προηγούμενων, προσθέτοντας δικά της ξεπουλήματα, αυθαιρεσίες και οικονομικά σκάνδαλα! Εδώ πρέπει να ευχαριστήσω τον Ελληνικό λαό που συνεχίζει να τους χαρίζει την αμέριστη αγάπη και υποστήριξή του! Όχι όλους, αλλά το 85% των ψηφοφόρων. Μάλλον 9 στους 10 είμαστε ηλίθιοι... Και μη νομίζουμε ο καθένας ότι είμαστε ο έξυπνος ένας!


1 Μπλαμπλαρισμοί:

Ανώνυμος είπε...

aisxos!mlk.